Yli tuhannen roskiksen äärestä arvio jätekuvakkeiden sopivuudesta Suomessa käytäntöön

Suomen Kiertovoima ry KIVO on johtanut Suomessa kansallista piktogrammihanketta lähes kahden vuoden ajan. Kesällä piktogrammeja eli jätekuvakkeita testattiin eri ympäristöissä mm. jäteasemilla ja verkkokyselyssä. Verkkokyselyllä selvitetään kuluttajien näkemyksiä jätelajimerkinnöistä sekä tuotepakkausten lajitteluohjeista. Kyselyn toteuttajina olivat Suomen kunnalliset jäteyhtiöt yhdessä kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVOn kanssa.

Verkkokyselyyn vastasi kaikkiaan 1205 henkilöä. Jäteasemaympäristössä testattuja piktogrammeja arvioi lähes sata jätteentuojaa.

Enemmistö verkkokyselyn vastaajista oli 36-55-vuotiaita. Vastanneista 981 tunnisti itsensä naispuoliseksi. Verkkokyselyyn vastasi asukkaita kaikkialta Suomesta. Suomeksi vastanneista henkilöistä suurin osa asuu Uusimaalla (25 %), Varsinais-Suomessa (19 %) ja Keski-Suomessa (10 %). Ruotsinkielisistä vastaajista 90 % asuu Uudellamaalla.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan piktogrammijärjestelmän seitsemän värin sekä eri jätesymbolien sopivuutta tietylle jätelajille. Värit ja symbolit ovat käytössä jo muissa Pohjoismaissa. Vaaleanruskeaa kartonkipakkausten tunnusväriä, pienmetallin harmaata sekä biojätteen tunnusväriä vihreää erittäin onnistuneena pitää yli 70 prosenttia vastaajista. Sekajätteelle järjestelmässä on valittu väriksi musta. Valinta on vastaajista 45 prosentin mielestä erittäin onnistunut. Sen sijaan paperin sinistä tunnusväriä, muovipakkausten violettiä ja lasipakkausten turkoosia melko onnistuneena pitää vajaa puolet vastanneista.

61 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että pakkausjätteiden lajittelu on nykyisin melko helppoa. Pakkausmateriaalien tunnistamista helppona pitää 73 prosenttia vastaajista. Vastaajien mielestä kartonki- ja lasipakkausten lajittelu on helpointa. Muovipakkausten lajittelu sen sijaan tuottaa vaikeuksia.

Kansallisen piktogrammihankkeen tavoitteena on yhtenäistää jätelajikuvakkeisto Suomessa ja tehdä jätteiden lajittelusta helpompaa kuluttajille. Tanskassa kehitettyjen jätepiktogrammien käyttö on laajentunut Ruotsiin, Norjaan ja Islantiin. Suomessa ollaan valmiita käyttöönottoon, kun jätehuollon eri vastuutoimijat ovat yksimielisiä järjestelmän kuvakkeista ja jätetermeistä. Tuoreita testituloksia tullaan käyttämään hyväksi, kun hankkeen jatkoa suunnitellaan.

Verkkokyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kaksi lajittelukassitelinettä. Arvontapalkinnon voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.