Olemmeko yhtä hyviä vai huonoja kuin Ruotsi?

Yhdyskuntajätehuolto EU:ssa – Olemmeko yhtä hyviä vai huonoja kuin Ruotsi?

Välillä kuunnellessa suomalaisesta yhdyskuntajätehuollosta käytävää keskustelua tuntuu siltä, että moni joko tietoisesti tai tiedostamattaan unohtaa laajemman eurooppalaisen kontekstin. Miltä kuulostaa, jos voisimme aivan hyvin todeta, että eurooppalaisen tilaston valossa suomalainen yhdyskuntajätehuolto kisaa tiukasti paremmuudesta Ruotsin järjestelmän kanssa? Molemmissa maissa kaikesta yhdyskuntajätteestä kierrätetään noin 40 % ja loput hyödynnetään energiana. Pohjoismaisessa toimintaympäristössä kierrätyskelvottoman yhdyskuntajätteen hyödyntäminen erityisesti lämmön tuotannossa on erityisen merkityksellistä.

Nähtäväksi jää, miten Suomi-Ruotsi -ottelussa asetelma kääntyy, kun tilastossa tulevaisuudessa tuntuvat Suomessa tänä vuonna kaikkiin taajamiin laajentunut pakkaus- ja biojätteiden kiinteistökohtainen erilliskeräys.

Tämä ja moni muu asia selviää Eurostatin uusimmasta yhdyskuntajätetilastosta vuodelta 2021. Confederation of European Waste-to-Energy Plants (CEWEP) tarjoaa selkeän koosteen virallisesta tilastosta. KIVO edustaa suomalaisia jätevoimaloita CEWEP-yhteistyössä.

Timo Hämäläinen

timo.hamalainen@kivo.fi