Lajittelu lomalla on helppoa ja apu lähellä

Kesällä ei pidä lomailla kaikista arkirutiineista. Lajittelu lomalla on vähintäänkin vastuullista, mutta myös järkevää. Lomailipa sitten kaupungissa tai maalla, on lomapaikan jätehuoltopalvelut ja lajitteluohjeet syytä selvittää. Helpoimmalla tietenkin selviää, kun tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Esimerkiksi jo kertakäyttöastioita välttämällä jätemäärä mökillä on paljon pienempi.

Toisin kuin kaupungissa, mökkipihasta harvoin noudetaan muuta kuin sekajätettä. Sekajäteastia täyttyy hitaammin, kun lajittelee roskat tarkasti ja pakkaa hyödyntämiskelvottomat roskat jäteastiaan tiiviisti.

Biojäte kannattaa kompostoida lämpöeristettyyn ja haittaeläimiltä suojattuun kompostoriin, paperi ja pakkausmateriaalit on itse vietävä keräyspisteelle. Suurikokoiset ja remonttijätteet on niin ikään itse vietävä jäteasemalle, jossa on henkilökuntaa. Jäteasemien ja muiden vastaanottopisteiden sijainnit sekä tarkemmat tiedot löydät osoitteesta kierratys.info.

Kesällä on aikaa siivota ne varastojen takanurkatkin. Suursiivouksessa voi syntyä iso kasa jätettä ja kasan kohde on niin ikään jäteasema. Jätemaksujen pelossa ei jäteasemaa pidä vältellä; monet materiaalit vastaanotetaan maksutta, kunhan lajittelee ne itse jäteasemalla oikeisiin paikkoihin. Jäteasemilla on aina maksuttomat vastaanottopalvelut vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja metalliromulle.

Melkein kaikki Suomen Kiertovoima ry:n jäsenet julkaisevat ja jakavat joka kotiin (joillain alueilla myös vapaa-ajanasukkaiden kotiosoitteisiin) lajitteluohjeita, asiakaslehtiä tai jätehuollon seinäkalenteria. Kotiin jaettavat materiaalit kannattaa laittaa talteen. Siivousurakan tai lajittelupulman kohdalle osuessa niistä saa helposti avun. Jätehuollon seinäkalentereissa esimerkiksi on kiertävien keräysten aikatauluja, jäteasemien aukioloaikoja ja muita palvelutietoja sekä lajitteluohjeita. Kauniit kuvat tekevät kalentereista sellaisia, että niitä on mukava katsella seinällä koko vuoden.

Suomen Kiertovoima ry KIVOn jäsenten kotisivuille linkit ovat täällä.