Kotimaan kesäloman kiertotalouskohteet

Kotimaan matkailu on koronan myötä ilahduttavalla tavalla noussut orastavaan kukoistukseen. Kiertotalous ja jätehuolto tarjoavat myös uuden ulottuvuutensa teemamatkailuun. Iltapäivälehdet listaavat artikkeleissaan suosittuja ja eri tavoin mainetta niittäneitä kirpputoreja. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovatkin ehdottoman hyvä vaihtoehto perinteiselle ostosmatkailulle.

 

Kuntien jätelaitoksetkin tarjoavat kotimaanmatkailijalle mahdollisuuksia ostoksiin, jotka pidentävät tuotteen käyttöikää. Turussa Lounais-Suomen Jätehuollon vastaanottamista poistotekstiileistä lajitellaan käyttökuntoiset. Niitä myydään Kärsämäen tuntumassa sijaitsevassa poistotekstiilimyymälässä:
https://www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/poistotekstiilit-keraykseen/poistotekstiilimyymala/

Hiukan pohjoisempana länsirannikolla, Vaasassa, on kuntien jätelaitos Stormossenin Kierrätysgalleria Minimossen. Galleriassa myydään huolellisesti valikoituja sekä kunnostettuja kierrätettyjä tuotteita. Saman katon alle ovat löytäneet useat yrittäjät, jotka kunnostavat ja tuunaavat kierrätettyjä tavaroita sekä edistävät toiminnallaan kestävää kehitystä. Minimossenilla on myös leipomokahvila, josta saa kevyttä lounastakin. Ostoskäynnin yhteydessä voi käyttää jätteilleen pienoislajitteluaseman vastaanottopalveluja.

Minimossen

 

Matkalla Turusta Vaasaan voi poiketa Poriin Hanhiluotoon kompostointipuistoon. Se on viisi kesää avoinna ollut kompostoinnin esittely- ja mallikäyttöalue. Puistoon voi tutustua omatoimisesti, mutta koronan helpotettua tilattavissa on jälleen opastuksia.

https://www.pori.fi/kompostointipuisto

Kesä ja loma on monelle otollista aikaa siivous- tai remonttiurakoille. Jäte- tai lajitteluasemat koti- tai mökkipaikkakunnalla ovat urakassa syntyneiden kuormien oikea osoite. Asemalla etenkin ensikertalaiset voivat yllättää itsensä hyvällä palvelulla, edullisilla hinnoilla sekä siisteydellä ja hyvällä järjestyksellä. Pienimmillä paikkakunnilla jäteasemien aukioloajat saattavat olla suppeahkot. Nykyteknologia on mahdollistanut kuitenkin tekniikan hyötykäytön ja asukkaille omatoimiasioinnin itselleen sopiviin aikoihin. Itsepalvelujäteasemia onkin noussut viime vuosina eri puolille Suomea. Tuorein – alkukesästä avattu RE-piste – löytyy Seinäjoelta.

https://www.etappi.com/palvelut/jatteiden-vastaanottopaikat/re-piste/

Matkaillessasi kotimaassa on hyvä miettiä, miten oma toiminta vaikuttaa nykyisiin ja tuleviin sukupolviin, yrityksiin ja luontoon. Esimerkiksi paikallisia palveluja suosimalla voidaan luoda edellytyksiä sille, että matkailijoiden, matkailuyritysten, matkailukohteiden, ympäristön ja paikallisväestön tarpeet on huomioitu tulevaisuudessakin.