Jätteiden yö monella paikkakunnalla

Ympäristöviikolla tapahtuu

 

Jätehuollossa kesän lomakausi tuntuu kasvavina jätemäärinä ja lisääntyvinä töinä. Suomen Kiertovoima ry haluaa muistuttaa vastuullisesta kesänvietosta; lomallakin on syytä lajitella sekä selvittää oikea vastaanottopaikka kullekin jätelajille. Lähin vastaanottopaikka selviää kätevästi valtakunnallisesta hakupalvelusta www.kierrätys.info.

Toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa kuntien jätelaitokset eri puolilla Suomea tempaisevat ja tuovat esiin jätteen vastaanottopalvelujaan. Tapahtumia on sekä jäteasemilla että kaupunkien keskustoissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy alueen asukkailla ja vapaa-ajanasukkailla. Niissä on mahdollisuus nauttia erilaisesta ohjelmasta, saada asiantuntijoilta tietoa ja neuvontaa jätteiden lajitteluun sekä tapahtumapaikkakohtaisesti hankkiutua vastuullisesti eroon esimerkiksi omista vaarallisista jätteistä.

Jätteiden yötä vietetään nyt neljättä kertaa. Keskisuomalainen Sammakkokangas aloittaa tapahtumien sarjan Saarijärvellä. Sammakkokankaan jätekeskuksessa portit pidetään suosittuna kevätsiivouspäivänä helatorstaina 30.5. avoinna kello 10-22 ja mm. risujen vastaanotto on poikkeuksellisesti maksutonta.

Pirkanmaan Jätehuolto puolestaan on maanantaina 3.6. kello 16-20 Tampereen Tammelantorin ympäristötorilla vastaanottamassa maksutta sähkölaitteita, metalliromua ja vaarallisia jätteitä sekä jakamassa vihermultaa.

Kuopiossa Jätteiden yötä vietetään maailman ympäristöpäivänä 5.6. Jätekukko tuo Kuopion torilla pidettävään tapahtumaan pop up -lajitteluaseman. Sinne voi maksutta tuoda käsin kannettavia pienikokoisia kodin sähkölaitteita ja kodin vaarallisia jätteitä. Kello 18-22 kestävässä tapahtumassa mukana ovat Kuopion Vesi ja Trash Heroes.

Porissa Jätteiden yötä vietetään ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on keskiviikkona 5.6. kello 16-22 Porin kierrätyskeskuksessa. Illan ajan Porin kierrätyskeskuksessa otetaan vastaan käyttökelpoisia tavaroita ja hyötykäyttöön meneviä jätteitä sekä kotitalouksien vaarallisia jätteitä.

20-vuotisjuhliaan viettävä Vestia järjestää juhlavuoden kunniaksi koko perheen tapahtuman, Jätteiden yön, perjantaina 7.6. kello 18-23 Ylivieskan Jätekeskuksessa. Ylivieskassa on illan aikana runsaasti ohjelmaa sekä keitto- ja kakkutarjoilu.

Ruskon jätekeskuksessa Oulussa Jätteiden yötä vietetään jo neljättä kertaa. Perjantaina 7.6. ohjelmaa on kello 18-23 illan pääesiintyjä on Köpöt eli ”autotallin aatelismiehet”, jotka soittavat covereita Johnny Cashista Lynyrd Skynyrdiin ja CCR:ään. Tarjolla on hävikkiin menevistä elintarvikkeista valmistettua ruokaa sekä Maa- ja kotitalousnaisten tarjoamaa hävikkipirtelöä ja vieraskasvineuvontaa. Työpaja Cykeliltä saa maksutta polkupyörien kevythuoltoa tai kunnostettujen käytettyjen huutokaupasta voi hankkia toimivan pyörän.

Rauman Hevossuon jäteasema on Jätteiden yönä 7.6. avoinna kello 7-24. Risukuormat ja puutarhajätteet ovat maksuttomia koko päivän. Illalla tarjolla on makkaraa, kahvia ja pullaa ja iltapäivällä Maa- ja kotitalousnaiset ovat paikalla teemalla ruokahävikki. Ohjelmassa on myös pienimuotoiset tekstiilipenkojaiset sekä lapsille kisoja ja suunnistusta.

Lounais-Suomen Jätehuolto viettää Jätteiden yötä Raisiossa Isosuon jätekeskuksessa 7.6. kello 17-22. Tapahtumassa on ajankohtaista asiaa jätehuollosta ja kiertotaloudesta, lelunvaihtotori, mahdollisuus maistella sirkkoja, kompostoriarvonta sekä hernekeitto- ja pannukakkutarjoilu.

Maailman ympäristöpäivänä keskiviikkona 5.6. jätelaitokset järjestävät yhdessä ja yhteistyökumppaniensa kanssa tapahtumia. Päivän ohjelmassa ainakin Rosk’n Rollilla Lohjalla ja Porvoossa, Rauman seudun jätehuoltolaitoksella Raumalla, Ekoroskilla Pietarsaaressa ja Teerijärvellä on yhdessä Muoviteollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa Ämpäristöteko, jossa kiertoon kerätään kovamuovisia tuotteita kuten leluja, pulkkia ja ämpäreitä.

Vaaralliset jätteet turvallisesti talteen

Kuntien jätelaitokset hoitavat 5,3 miljoonan suomalaisen jätteet ja ovat avainasemassa koko Suomen kiertotalouden edistämisessä. Jätelaitokset järjestävät kuntien puolesta välttämättömyyspalvelua, joka takaa asumisen ja yrittämisen edellytykset kiertotaloutta tukien kaikkialla Suomessa. Haitallisten aineiden kierrosta poistaminen, hyötymateriaalien kiertoon saattaminen sekä hyödyntämiskelvottoman sekajätteen energiahyödyntäminen eivät palvele vain kiertotaloutta, vaan myös ympäristön ja ihmisten terveyden suojelua.

Kuntien 31 jätelaitoksesta mukana Jätteiden yössä on vain osa, mutta muissakin laitoksissa tapahtuu. Kesäkaudella jätteiden vastaanottopalveluja tuodaan asukasta lähelle. Esimerkiksi vaarallisen jätteen keräystempauksia on monella alueella. Niistä kerrotaan mm. valtakunnallisella sivustolla www.vaarallinenjate.fi

Lue lisää tapahtumista:

30.5. Sammakkokangas: http://www.sammakkokangas.fi/fi/jatehuolto/tietoa-yrityksesta/tiedotteet/helatorstaina-tapahtuu/

3.6. Pirkanmaan Jätehuolto: http://www.pjhoy.fi/pjoy/ymparistotoritapahtuma

7.6. Vestia: http://www.vestia.fi/jatteidenyo/

7.6. Kiertokaari: https://www.facebook.com/events/827929264245823/

7.6. Rauman Seudun Jätehuoltolaitos: https://www.rauma.fi/raumanseudunjatehuoltolaitos/

7.6. Lounais-Suomen Jätehuolto: https://www.lsjh.fi/fi/tapahtumat/jatteiden-yo-isosuon-jatekeskuksessa/

5.6. Jätekukko: https://www.jatekukko.fi/popup.html

5.6. Pori: https://www.pori.fi/asuminen-ja-ymparisto/jatteet-ja-kierratys/ajankohtaisettapahtumakalenteri/jatteidenyo?fbclid=IwAR3A4UUP0zkttWo1o3ovTZwozZPzLNjiSGHaeT7gPiiTQ4vNawzjGPAgeyQ

5.6. Ekorosk, Rosk’n Roll ja Rauman seudun jätehuolto: https://www.muovikuuluukiertoon.fi/amparistoteko/