Valtakunnallinen pakkausyhteistyö

KIVO, Kuntaliitto ja Suomen Pakkaustuottajat Oy allekirjoittivat joulukuussa 2021 jätelain edellyttämän valtakunnallisen yhteistyösopimuksen pakkausjätteiden kiinteistökeräystä koskien. Sumi Oy (7.7.2023 asti Suomen Uusiomuovi Oy) liittyi yhteistyöhön toukokuussa 2023 allekirjoitetulla liittymissopimuksella, joka astui voimaan 28.6.2023. Alkuperäistä sopimusta on täydennetty myöhemmillä liitteillä. Voimassa oleva sopimussopimuskokonaisuus:
– alkuperäinen allekirjoitettu yhteistyösopimus
– Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa toukokuussa 2023 allekirjoitettu liittymissopimus ja vahvistus voimaantulosta Liittymissopimuksen liite
– uusi toukokuussa 2023 allekirjoitettu metalliliite

Kunnan tai jätelaitoksen liittyminen yhteistyösopimukseen
Yksittäiset jätelaitokset ja kunnat voivat liittyä valtakunnalliseen yhteistyösopimukseen valtakirjalla Suomen Kiertovoima ry:n (KIVO:n jäsenjätelaitokset) tai Suomen Kuntaliiton ry:n (KIVO:on kuulumattomat kunnat) kautta. Lisätietoja liittymisestä KIVOsta Timo Hämäläiseltä ja Kuntaliitosta Tuulia Innalta.
KIVO ylläpitää valtakirjarekisteriä. Yhteistyön piirissä on tällä hetkellä 282 kuntaa ja 5,5 miljoonaa suomalaista.

Yhteistyöraportointi
Raportonti on keskeinen osa yhteistyötä. Tuottajayhteisöt ovat sopineet palveluyrityksensä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa raportointiportaalin toteuttamisesta ja ylläpitämisestä.
Jätelaitosten ja kuntien toimittavat portaalin kautta yhteistyösopimuksen edellyttämät tiedot. Raportointi voi tapahtua joko sähköisen rajapinnan tai lomakkeiden kautta. Lisätietoja raportoinnista KIVOsta Valtteri Eskolalta. Raportoinnin perustan muodostaa valtakunnallisen yhteistyösopimuksen raportointiliite. Yhteistyön seurantaryhmä tulee vuoden 2023 aikana täsmentämään raportoinnin toteuttamista ja raportoitavia tietoja. 
– Ohjeistus raportointiin 20.6.2023

Seurantaryhmä kehittää yhteistyötä
Valtakunnallisen yhteistyön sopijapuolet kehittävät yhteistyötä työryhmässä, seurantaryhmässä. Ryhmän kokoonpano:
– puheenjohtaja Pekka Tommola, Suomen Pakkaustuottajat Oy
– varapuheenjohtaja Vesa Heikkonen, Rosk’n Roll Oy Ab
– sihteeri Timo Hämäläinen, Suomen Kiertovoima ry
– Jutta Laine-Ylijoki, Suomen Kiertovoima ry
– Tuulia Innala, Suomen Kuntaliitto ry
– Satu Estakari, Suomen Pakkaustuottajat Oy
– Sanna Peltola, Suomen Pakkaustuottajat Oy
– Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Tilaa seurantaryhmän uutiskirje
Seurantaryhmä julkaisee uutiskirjettä, jossa kerrotaan ajankohtaisista valtakunnallisen yhteistyösopimuksen toimeenpanon ja pakkausjätteiden keräyksen järjestämiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje on tarkoitettu jätelaitoksille ja kunnille (pakkausjätteiden kiinteistökeräyksen järjestäjinä) sekä jätelautakuntien viranhaltijolle. Tilaa uutiskirje.