Valtakunnallinen pakkausyhteistyö

KIVO, Kuntaliitto ja Suomen Pakkaustuottajat Oy allekirjoittivat joulukuussa 2021 jätelain edellyttämän valtakunnallisen yhteistyösopimuksen pakkausjätteiden kiinteistökeräystä koskien. Sumi Oy (7.7.2023 asti Suomen Uusiomuovi Oy) liittyi yhteistyöhön toukokuussa 2023 allekirjoitetulla liittymissopimuksella, joka astui voimaan 28.6.2023. Alkuperäistä sopimusta on täydennetty myöhemmillä liitteillä. Voimassa oleva sopimussopimuskokonaisuus:
– alkuperäinen allekirjoitettu yhteistyösopimus
– Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa toukokuussa 2023 allekirjoitettu liittymissopimus ja vahvistus voimaantulosta Liittymissopimuksen liite
– uusi toukokuussa 2023 allekirjoitettu metalliliite

Kunnan tai jätelaitoksen liittyminen yhteistyösopimukseen
Yksittäiset jätelaitokset ja kunnat voivat liittyä valtakunnalliseen yhteistyösopimukseen valtakirjalla Suomen Kiertovoima ry:n (KIVO:n jäsenjätelaitokset) tai Suomen Kuntaliiton ry:n (KIVO:on kuulumattomat kunnat) kautta.
KIVO ylläpitää valtakirjarekisteriä.

Yhteistyön piirissä on tällä hetkellä 279 kuntaa ja 5,5 miljoonaa suomalaista. KIVO:n kautta yhteistyössä ovat mukana seuraavat jätelaitokset: Ab Ekorosk Oy, Ab Stormossen Oy, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Jämsän kaupunki, Jätekukko Oy, Kainuun jätehuollon kuntayhtymä, Keräämö Oy, Keski-Savon Jätehuolto liikelaitoskuntayhtymä, Kiertokaari Oy, Kiertokapula Oy, Kymenlaakson Jäte Oy, Lakeuden Etappi Oy, Lapin Jätehuolto kuntayhtymä, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Metsäsairila Oy, Millespakka Oy, Mustankorkea Oy, Napapiirin Residuum Oy, Oy Botniarosk Ab, Perämeren Jätehuolto Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Puhas Oy, Rauman seudun jätehuoltoliikelaitos, Rosk’n Roll Oy Ab, Salpakierto Oy, Sammakkokangas Oy, Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy, Vestia Oy ja Ylä-Savon Jätehuolto Oy. Kuntaliiton kautta yhteistyössä on mukana seuraavat kunnat: Hartola, Joutsa, Kangasniemi, Keuruu, Kolari, Kuhmoinen, Kustavi, Kuusamo, Laitila, Liminka, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi, Luhanka, Pertunmaa, Pihtipudas, Kankaanpää, Pomarkku, Puumala, Raahe, Rääkkylä, Viitasaari ja Tohmajärvi.

Pakkausjätteet toimitettava tuottajayhteisöjen vastaanottoterminaaleihin
Yhteistyösopimus velvoittaa jätelaitoksia ja kuntia toimittamaan keräämänsä pakkausjätteet tuottajayhteisöjen osoittamiin vastaanottoterminaaleihin. Tuottajayhteisöillä on sekä velvollisuus että oikeus niiden vastaanottoon ja käsittelyyn.
Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy ovat järjestäneet kuluttajapakkauskeräystä varten vastaanottoterminaaliverkoston (verkostotilanne 13.2.2024). Ajantasaiset tiedot löytyvät tuottajayhteisöjen nettisivuilta. Jos vastaanottoterminaaliverkostossa tapahtuu muutoksia, niin tuottajayhteisöt informoivat alueen toimijoita etukäteen muutoksista. Ohjeistus kuormien toimittamisesta (toukokuu 2024)

Yhteistyön raportointi
Raportointi on keskeinen osa yhteistyötä. Tuottajayhteisöt ovat sopineet palveluyrityksensä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa raportointiportaalin toteuttamisesta ja ylläpitämisestä.
Jätelaitosten ja kuntien toimittavat portaalin kautta yhteistyösopimuksen edellyttämät tiedot. Raportointikokonaisuuden muodostavat vuosineljännes- ja vuosiraportoinnista.
– Ohjeistus raportointiin 27.9.2023

Koosteet vuoden 2023 raportoinneista
Koosteet vuosineljännesraportoinneista:
– 2023 Q3 ja Q4 yhteenvedot.xlsx (latauslinkki)

Koosteet vuosiraportoinneista:
Kunnat ja jätelaitokset 2023 yhteenvedot.xlsx (latauslinkki)
Tuottajayhteisöt 2023 yhteenvedot.xlsx (latauslinkki)

Koosteet vuosineljännesraporteista 2024
Koosteet vuoden 2024 vuosineljännesraportoinneista:

– 2024 Q1 yhteenveto.xlsx (latauslinkki)

Laatututkimuksia pakkausjätevirran koostumuksesta
Osana valtakunnallista yhteistyötä tarvitaan uudenlaista tietoa kotitalouksien pakkausjätevirtojen koostumuksesta. Seurantaryhmä on laatinut valtakunnallisen tutkimusmenetelmän muovipakkausjätteen ja metallijätteen koostumustiedon tuottamiseksi.
Seurantaryhmä toteuttaa vuonna 2024 metallijätteen ja muovipakkausteen valtakunnalliset koostumustutkimukset.

Seurantaryhmä kehittää yhteistyötä
Valtakunnallisen yhteistyön sopijapuolet kehittävät yhteistyötä työryhmässä, seurantaryhmässä. Ryhmän kokoonpano:
– puheenjohtaja Vesa Heikkonen, Rosk’n Roll Oy Ab
– varapuheenjohtaja Mika Surakka, Sumi Oy
– sihteeri Timo Hämäläinen, Suomen Kiertovoima ry
– Jutta Laine-Ylijoki, Suomen Kiertovoima ry
– Tuulia Innala, Suomen Kuntaliitto ry
– Pekka Tommola, Suomen Pakkaustuottajat Oy
– Sanna Peltola, Suomen Pakkaustuottajat Oy
– Katja Laitinen, Sumi Oy
– Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Tilaa seurantaryhmän uutiskirje
Seurantaryhmä julkaisee uutiskirjettä, jossa kerrotaan ajankohtaisista valtakunnallisen yhteistyösopimuksen toimeenpanon ja pakkausjätteiden keräyksen järjestämiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje on tarkoitettu jätelaitoksille ja kunnille (pakkausjätteiden kiinteistökeräyksen järjestäjinä) sekä jätelautakuntien viranhaltijolle. Tilaa uutiskirje.